WIE ZIJN WIJ?

Wij zijn twee stichtingen die zich bezig houden met het klimaat en de hoogspanningsleiding in Zutphen.

 

De stichting WarnsveldZutphenHoogspanningsVrij behartigt de belangen van de inwoners van Zutphen. De stichting Rivier, Dorp en Stad op één lijn wil dat Zutphen een veilig en gezond klimaat en milieu biedt zonder verhoogde concentraties van fijnstof in het magnetische veld van de hoogspanningslijnen. Beide stichtingen willen dat de hoogspanningsleiding onder de grond gaat en dat de grond een bestemming krijgt waar de inwoners zich kunnen ontspannen met een harmonieus uitzicht en een landschap waarin de horizon niet door masten, kabels en gsm-antennes vervuild wordt. Van spanning naar ontspanning, van Berkel tot IJssel! Juist op de plek waar straks de ondergrondse kabels liggen. Daarom hebben we samen een website: Zutphen ontspant.

 


DE RISICOGEBIEDEN

In de bijlage bij de nieuwe wet staat dat Zutphen over een afstand van 3,6 kilometer van hoogspanningsmast 43 tot en met 55 een risicogebied is. Dat wil zeggen vanaf de van Essenstraat (Voorsterallee) tot aan de Caro van Eijckstraat (Laakse Oever). Hieronder staat het tracé.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

​​​
 

 

 

 

                           

 

Dubbelklik op het kaartje voor een uitvergroting

Hoogspanning rond de Laakse Oever, Leesten. 

Het risicogebied ligt binnen de rode lijnen.

mieren.jpg

AANLEIDING VOOR DE OPRICHTING
 

  • In 2004 verschijnt er een rapport van het RIVM. Er blijkt een verband te bestaan tussen leukemie bij kinderen en hoog-spanningskabels.

  • In 2005 is er een kabelbreuk aan de van Essenstraat. Bewoners komen met de schrik vrij.

  • In 2010 breekt er brand uit in het verdeel-centrum van waaruit de kabels twee richtingen uitgaan.

  • In 2015 vestigt Zutphen een AZC in een risicogebied voor kinderen.

  • Er zijn nog meer risicogebieden in Zutphen en Warnsveld.

KINDEREN BESCHERMEN


Veel inwoners en organisaties willen dat de kabels verdwijnen uit Zutphen en Warnsveld. Zij richtten in 2015 de Stichting Warnsveld Zutphen Hoogspanningsvrij op. De stichting behartigt de gezondheid en veiligheid van de inwoners.

De stichting dringt er bij de komst van het AZC in 2015 bij de gemeente op aan het voorzorgprincipe van het kabinet in acht te nemen en kinderen niet bloot te stellen aan risico’s. De gemeente heeft daarom toegezegd onderzoek te doen naar de risico’s bij het AZC. Daarover is een onderzoeksrapport verschenen: het rapport 'Magneetveldzones van hoogspanningslijnen bij AZC Zutphen'. Uit het onderzoek blijkt dat niet alleen het AZC, maar ook de omgeving daarvan in de risicozone ligt.

De gemeente Zutphen houdt bij het asielzoekerscentrum

wel rekening met de kinderen die daar wonen. Bij alle andere  kinderen in de gemeente hanteert Zutphen dit voorzorgprincipe niet....

Hoogspanning rond de Voorsterallee. Het risicogebied ligt binnen de gele lijnen.

  • Facebook Social Icon

Volg de stichting op Facebook

Hoogspanning rond 't Spiker. Het risicogebied ligt binnen de rode lijnen.