top of page
EEN KLIMAATPARK
Waar eens hoogspanningsmasten stonden . . .

Een klimaatpark

 

Het klimaatpark Den Elterzoom is een droom die we graag waarmaken met  het bestuur in Zutphen en andere organisaties. Dat park begint bij het AZC en de Voorsterallee en loopt dan voor een groot deel langs de provinciale Den Elterweg. Met veel mogelijkheden: fiets- en wandelpaden, speelveldjes, parkjes, viswater, volkstuintjes, sportveldjes. Met biodiversiteit, de paddenpoel en mooie vergezichten op Zutphen en Warnsveld. Met de buitenplaats Welgelegen en de historische Overtuin in verbinding halverwege en met huis ’t Oye  een eind verderop en achter het ziekenhuis aan het einde aan de andere kant. Vergelijkbaar met de manier waarop het Emerpark in Zutphen er is gekomen.

 

Misschien ook wel met herstel van de vroegere beken en aansluiting bij het stroomgebied van de IJssel en van de Berkel en met duurzame energie door de waterstroom. In verbinding met het Emerpark. Een kans om de geluidsoverlast en de fijnstof van de Den Elterweg te beperken. We geven je een schets van hoe fijn het kan worden.

 

Een groene oase bij hete zomers

Er zijn meer voordelen: het klimaatpark biedt ook verkoeling bij hete zomers. We moeten er rekening mee houden dat het klimaat warmer wordt, met hoge temperaturen en meer gevaar voor storm en rukwinden en wateroverlast. Zutphen is daar nog niet goed op voorbereid. Daarom denken wij dat het een goed idee is dat op de plek waar de kabel onder de grond gaat er een groengebied komt dat helpt bij hete zomers. Met lage bomen en struiken ter verkoeling. Als je er voor een deel ook nog een plas-drasgebied van maakt, kan dat dienen om hemelwater beter te benutten. Dit alles met respect en aandacht voor de geschiedenis van Zutphen en Warnsveld met het beschermde dorpsgezicht.

 

Het klimaatpark Den Elterzoom met de groene oase wordt zo een scharnierpunt tussen de stad Zutphen, het dorp Warnsveld en de nieuwbouwwijk Leesten waar je op allerlei manieren op adem kunt komen.

Impressie 2 C.jpg
Ecologisch Stadspark Zutphen C.jpg
Impressie 3 C.jpg
W en Z op 1 lijn - 2 C.jpg
bottom of page