Waar eens hoogspanningsmasten stonden . . .
NU EEN KLIMAATPARK
 

Van hoogspanning naar ontspanning

Als de kabel onder de grond ligt, komt er een brede strook grond vrij vanaf het Twentekanaal tot achter het nieuwe Spittaal. TenneT wil er aan meewerken dat het groen een betere bestemming krijgt. TenneT vindt het haar verantwoordelijkheid om de impact om lokale natuur te minimaliseren, haar te beschermen en te verbeteren. Lees: Tennet presenteert groene kaart. Dat zien we als een kans op ontspanning!

 

De kabels verstoren het mooie aanzicht van Warnsveld. Dat kan veel mooier zoals vroeger, zodat we er allemaal plezier van hebben. En een kans om er samen een klimaatpark van te maken, met meer samenhang, recreatiemogelijkheden en natuur. Er leven daarvoor genoeg ideeën in Zutphen en er is veel kennis en ervaring voor goed beheer.

 

Een klimaatpark
 

We willen dat klimaatpark graag met de inwoners in Zutphen, met het bestuur en andere organisaties tot stand brengen. Dat park begint bij het AZC en de Voorsterallee en loopt dan voor een groot deel langs de provinciale den Elterweg. Dwars door Zutphen/Warnsveld/Leesten. Met veel mogelijkheden: fiets- en wandelpaden, speelveldjes, parkjes, viswater, volkstuintjes, sportveldjes. Met biodiversiteit, de paddenpoel en mooie vergezichten op Zutphen en Warnsveld. Met de buitenplaats Welgelegen en de historische Overtuin in verbinding halverwege en met huis ’t Oye  een eind verderop en achter het ziekenhuis aan het einde aan de andere kant. Vergelijkbaar met de manier waarop het Emerpark in Zutphen er is gekomen.

 

Misschien ook wel met herstel van de vroegere beken en aansluiting bij het stroomgebied van de IJssel en van de Berkel en met duurzame energie door de waterstroom. In verbinding met het Emerpark. Een kans om de geluidsoverlast en de fijnstof van de den Elterweg te beperken. We geven je een schets van hoe fijn het kan worden.

 

 

Een groene oase bij hete zomers

Er zijn meer voordelen: het klimaatpark biedt ook verkoeling bij hete zomers. We moeten er rekening mee houden dat het klimaat warmer wordt, met hoge temperaturen en meer gevaar voor storm en rukwinden en wateroverlast. Zutphen is daar nog niet goed op voorbereid. Daarom denken wij dat het een goed idee is dat op de plek waar de kabel onder de grond gaat er een groengebied komt dat helpt bij hete zomers. Met lage bomen en struiken ter verkoeling. Als je er voor een deel ook nog een plas-drasgebied van maakt, kan dat dienen om hemelwater beter te benutten. Dit alles met respect en aandacht voor de geschiedenis van Zutphen en Warnsveld met het beschermde dorpsgezicht.

 

Het klimaatpark Zutphen met de groene oase wordt zo een scharnierpunt tussen de stad Zutphen, het dorp Warnsveld en de nieuwbouw-wijk Leesten waar je op allerlei manieren kunt ontspannen.

Het gebied C.jpg
Impressie 2 C.jpg
W en Z op 1 lijn - 2 C.jpg
Ecologisch Stadspark Zutphen C.jpg
Impressie 3 C.jpg