top of page

Home > Nu een klimaatpark

Een klimaatpark

Waar eens hoogspanningsmasten stonden...

...komt een klimaatpark
 

Het klimaatpark Den Elterzoom is een droom die we graag waarmaken met het bestuur in Zutphen en andere organisaties. Dat park begint bij het AZC en de Voorsterallee en loopt dan voor een groot deel langs de provinciale Den Elterweg. Met veel mogelijkheden: fiets- en wandelpaden, speelveldjes, parkjes, viswater, volkstuintjes, sportveldjes.

Met biodiversiteit, de paddenpoel en mooie vergezichten op Zutphen en Warnsveld. Met de buitenplaats Welgelegen en de historische Overtuin in verbinding halverwege en met huis ’t Oye een eind verderop en achter het ziekenhuis aan het einde aan de andere kant. Vergelijkbaar met de manier waarop het Emerpark in Zutphen er is gekomen.

Misschien ook wel met herstel van de vroegere beken en aansluiting bij het stroomgebied van de IJssel en van de Berkel en met duurzame energie door de waterstroom. In verbinding met het Emerpark.

 

Een kans om de geluidsoverlast en de fijnstof van de Den Elterweg te beperken. We geven je een schets van hoe fijn het kan worden.

Een groene oase bij hete zomers

Er zijn meer voordelen: het klimaatpark biedt ook verkoeling bij hete zomers. We moeten er rekening mee houden dat het klimaat warmer wordt, met hoge temperaturen en meer gevaar voor storm en rukwinden en wateroverlast.

Zutphen is daar nog niet goed op voorbereid. Daarom denken wij dat het een goed idee is dat op de plek waar de kabel onder de grond gaat er een groengebied komt dat helpt bij hete zomers. Met lage bomen en struiken ter verkoeling.

 

Als je er voor een deel ook nog een plas-drasgebied van maakt, kan dat dienen om hemelwater beter te benutten. Dit alles met respect en aandacht voor de geschiedenis van Zutphen en Warnsveld met het beschermde dorpsgezicht.

 

Het klimaatpark Den Elterzoom met de groene oase wordt zo een scharnierpunt tussen de stad Zutphen, het dorp Warnsveld en de nieuwbouwwijk Leesten waar je op allerlei manieren op adem kunt komen.

Over klimaatparken

Zie je het voor je? Geen hoogspanningslijnen, saaie weilanden en maisvelden meer. Maar echte natuur dicht bij huis. Met bomen, hagen en struiken en een klein bos met schaduw, voor als het thuis te warm is.

Waar je verkoeling kunt vinden bij het water en slingerende beekjes. Met wandel- en fietspaden. Een voedselbos, met noten-en fruitbomen, waarvan iedereen mag plukken.

vingers met hartje erop.jpg

Groen is bewezen goed voor de gezondheid

Een korte wandeling of juist uren zwerven door de natuur, samen groenten kweken in een buurtmoestuin of werken in een kantoor vol planten, dat voelt goed.

 

Maar groen ís ook goed voor je. Contact met de natuur zorgt voor meer geluk, vermindert stress, bevordert vitaliteit en creativiteit. Groen zorgt ook voor ontmoetingen tussen mensen.

 

Lees meer hier meer over de effecten van natuur op je gezondheid.

Onderzoekers van Wageningen University & Research werken daarom aan verschillende projecten rond Groen voor Gezondheid.

bottom of page